Alles gebeurt onder de hoede van de lokale NGO ‘Tumaini La Maisha’ (TLM) wat Swahili is voor ‘Hoop op Leven’ in samenwerking met de Ierse en Britse NGO’s ‘Their Lives Matter’ (TLM). Samen ‘We are their lives matter’ en deze samenwerking bestaat nu 10 jaar. De doelstelling: ervoor zorgdragen dat geen enkel kind in Tanzania onnodig lijdt of sterft aan kanker. De behandeling en overlevingskans moet hetzelfde zijn als in rijke landen, dus de overlevingskans moet naar meer dan 70%

Het is een veelomvattend project, waarvan al heel wat voor elkaar is gekregen, en behelst diagnostisering, gratis behandeling en intensive care units via gezonde voeding en schoon drinkwater tot psychosociale ondersteuning, ouder educatie en speltherapie.

Wings of Support heeft al een aantal deelprojecten gefinancierd zoals het jaarsalaris van drie cliniclowns, twee keer heeft WoS de aanschaf van dertien moderne infuuspompen bekostigd en de bouw van een laboratorium. Het geld voor dit laatste project is uiteindelijk in overleg met WoS gedeeltelijk gebruikt voor de aanschaf voor allerlei middelen ter bescherming tegen Covid.

WoS projectcoördinator Yvonne Welzen:

“Tumaini la Maisha kan ik in drie woorden omschrijven: Liefde, hoop en moed. Iedereen bij TLM voelt liefde voor het kind met kanker en de bange ouders. Maar TLM straalt hoop uit: je kunt beter worden, echt. En dan krijg je moed om door te gaan en kan er, ondanks de pijn en verdriet, lachend door de gang gerend worden.”

Lachen met de cliniclowns

Klasje in Tumaini La Maisha

Waar Trish wakker van ligt is om elk jaar weer het geld bij elkaar te krijgen om de begroting rond te krijgen. Er staat een reis naar Dublin gepland waar zij kerken en andere sponsoren ontmoet om de 1.2 miljoen dollar die zij elk jaar nodig heeft weer bij elkaar te sprokkelen. Ook de Tanzaniaanse regering draagt haar steentje bij. En passant bezoekt Trish haar familie en dan snel weer terug want zij is een vrouw met een missie. En ontzettend blij met de steun van WoS want na de betaling van de salarissen en de chemo blijft er weinig over voor zoiets belangrijks als lekker lachen met de cliniclowns.

Deel dit artikel:

Tekst: Fokelien Zijp Opmaak: Annick Rijkschroeff