WOSwijs blog maart 2019

Redacteur: Fokelien Zijp | Layout: Sandra Ott


IEDEREEN SLUIT WINGS OF SUPPORT IN ZIJN ARMEN


Onder één voorwaarde mag ik medewerker Constance interviewen; dat het over het fantastische werk van Wings of Support (WoS) gaat en niet over haar als persoon. Constance Broertjes heeft 38 jaar met heel veel plezier gevlogen. Na haar pensionering in 2010 kwamen er vele dingen op haar pad. Zoveel dat haar man haar vroeg één dag in de week vrij te nemen. Zij moest kiezen en haar hart lag bij WoS.

Als Constance over WoS praat glinsteren haar ogen nog meer


“WoS is uniek met een unieke kostenstructuur; bij welke hulporganisatie gaat 97% van de inkomsten rechtstreeks naar het goede doel? Iedereen sluit WoS in zijn armen, het is zo’n aansprekend verhaal …”, als Constance over WoS praat glinsteren haar ogen nog meer. En zij krijgt er ongelooflijk veel voor terug.

Het merendeel van de WoS-vrijwilligers is in actieve dienst en kan niet onmiddellijk tijd vrijmaken. Constance wel en wordt daarom regelmatig gebeld voor hand en spandiensten zoals het bemannen van een WoS-stand of voor het afleveren van promotiemateriaal in de vorm van infographics (het jaarverslag in één oogopslag), stickers of banners onder andere voor inzamelingsacties. Naast ‘manusje van alles’ houdt zij presentaties tijdens de basiscursus voor cabinepersoneel met als doel het geven van voorlichting en het eventueel werven van nieuwe donateurs en vrijwilligers.
"De KLM is een fantastische sponsor en we hebben er veel aan te danken”


“Het is geweldig dat KLM dit mogelijk maakt. De KLM is een fantastische sponsor en we hebben er veel aan te danken. Zoals de ruimte in het crewcenter voor de opslag van spullen. Verder faciliteert KLM de jaarlijks terugkerende klusreizen en Bushcamps en ook de projectcoördinatoren bij het bezoeken van hun projecten. Bovendien zijn we nu het goede doel van KLM Takes care”. Dit alles moet je alleen maar toejuichen, aldus Constance.


Voor de presentaties tijdens de basiscursus heeft Constance een bestand van een 20 ‘vliegende’ collega’s die zij kan vragen haar te vergezellen. “De basiscursisten moeten iemand hebben waarmee zij zich kunnen identificeren en dat kan niet als er een bejaarde voor de klas staat”, betoogt Constance met de nodige zelfspot.Ook bij andere gelegenheden geeft Constance presentaties. Een jarige van de Vereniging Oud Cabinepersoneel geeft een feest op een klipper en wil geen kado maar in plaats daarvan geld voor WoS. Constance komt dan graag een presentatie geven. Hoe leuk is dat … op een klipper. En het één leidt tot het ander. Zo had Air Cargo Nederland op een nieuwjaarsreceptie een loterij waarvan de opbrengst naar WoS ging. Allemaal bobo’s van Cargo keken naar een vreselijk oudbollige powerpoint met teksten die Constance dan ook nog min of meer herhaalde. Na afloop kwam een manager van KLM Cargo haar vertellen: “Die powerpoint kan echt niet meer”. Maar de goede man heeft wel geholpen met het maken van een gloednieuwe moderne powerpoint gratis en voor niks voor WoS.


Als je bij WoS zit, staan je voelsprieten altijd uit. Wie kan je benaderen, waar kan je geld vandaan halen en wie kan je helpen? Rondom het 15-jarige lustrum was het Constance gelukt wijlen professor Smalhout een column in de zaterdagse Telegraaf te laten schrijven over WoS met als kop: ‘NIETS BLIJFT AAN DE STRIJKSTOK HANGEN’ Constance had gezien dat Smalhout ambassadeur in het Comité van Aanbeveling van WoS was en had hem benaderd. “Als U denkt dat Uw organisatie zo ontzettend bijzonder is, komt U dan maar langs” was zijn reactie. Samen met oprichter Marius den Dulk zat zij bij Smalhout aan de keukentafel. Maar het ging vooral over vliegen; Smalhout was sportvlieger en hing bij Marius aan zijn lippen. Maar het stuk kwam er wel. Belde Smalhout nog: “Moet ik soms nog het rekeningnummer van WoS in de krant schrijven?” Ja … waarom niet. Er werd heel veel gedoneerd die week.


Klik op de button om direct naar het artikel van Professor Smalhout uit 2013 te gaan, of ga naar de laatste pagina van deze WOSwijs.


"Toeval bestaat niet"


Voor het onlangs gevierde 20-jarige lustrum moest er ook wat gebeuren. Bij een oude presentaties van WoS zat een foto van Floortje Dessing op Bushcamp, zo had Constance ooit gezien. Bleek dat Floortje ook oud-ambassadeur is. Floortje op het 20-jarige lustrumfeest als ‘special guest’, dat zou fantastisch zijn. Maar Constance kwam niet langs Floortje haar management. Totdat Constance op de namenlijst van een basiscursus-presentatie de naam Claartje Dessing zag staan. Zou het familie zijn? ’Toeval bestaat niet’ en ‘er is meer tussen hemel en aarde’ of welke cliché je wilt gebruiken; Floortje gaf wel acte de présence op het feest dat ook nog in zijn geheel gesponsord werd door allerlei organisaties die WoS een warm hart toedragen.

"Het doel is sociaal bewustzijn creëren, daar moet je jong mee beginnen"


Constance haar wens voor de toekomst is dat het scholenproject van de grond komt. “We hebben een geweldige interactieve powerpoint-presentatie maar nog niet zoveel verzoeken van scholen. Het doel is sociaal bewustzijn creëren, daar moet je jong mee beginnen. En, vanzelfsprekend, geld inzamelen”. Laatst had Constance op een maandag een presentatie gegeven aan alle klassen van een basisschool in Zeist en op vrijdag kon zij een check van

3350 euro ophalen. De leerlingen probeerden op allerlei manieren geld op te halen voor WoS zoals nagels lakken voor 1 euro. Als je meer dan 1000 euro doneert, kan je aan een

project (zoals een school) gelinkt worden en word je op de hoogte gehouden.


Geinteresseerde scholen kunnen zich aanmelden bij constance@wingsofsupport.org

“Wat zij doen op de route en bereiken is ongelooflijk”


Heel veel bewondering heeft Constance voor de projectcoördinatoren die zij ziet als het kloppend hart van WoS. “Wat zij doen op de route doen en bereiken, zelfs tijdens een 24-uurs stop, is ongelooflijk.


Alhoewel zij niet wil dat het daar over gaat, lijkt het mij dat Constance zo haar eigen kwaliteiten heeft. En betrokkenheid is één van de velen.