WOSwijs blog | nr. 2, september 2021

Hoe een balletje rolt

Door Paul Melkert

Het is dan wel Wings of Support met KLM als een hoofdsponsor, maar het enige wat hier vliegt zijn golfballen. De locatie is het Dutch Open op golfbaan Bernardus in Cromvoirt onder de rook van ’s-Hertogenbosch.

Wings of Support heeft er een prachtige stand cadeau gekregen van KLM om zijn doel onder de aandacht te krijgen bij golfend Nederland. Ik ga er een blik werpen op vrijdag 17 september; bijltjesdag voor de golfers. Het halve veld gaat aan het eind van deze dag naar huis. Is je score niet goed genoeg, dan lig je er uit voor de finale op de laatste twee dagen. De bovenste helft strijdt op zaterdag en zondag om de eerste plek, gewaardeerd met 3 ton; iets minder dan de afgelopen jaren. De sponsors, niet alleen KLM, hebben het voor de kiezen gekregen met corona, en dat uit zich ook in het prijzengeld. Des te mooier dat er nog een tent voor WoS beschikbaar is gesteld!

En zo kunnen er vier dagen lang golfliefhebbers in de tent uit de tent gelokt worden voor het donateurschap van WoS. Voorwaar geen vanzelfsprekendheid waar het een publiek betreft wat zich voor entertainment naar dit evenement heeft begeven, niet voor weldoenerij. Joris van Zadelhoff (projectcoördinator en bestuurslid communicatie) heeft deze niet vanzelfsprekende vierdaagse taak op de schouders genomen. Deze vrijdag, waar ik er m’n blik werp, is hij vergezeld door Michiel van Grieken (de 2e 2e die op zijn fiets 3.000 Spaanse cross country kilometer-euro’s voor WoS bij elkaar gepedaald heeft); aangevuld door hoofdredacteur Annick Rijkschroeff en nieuwbakken voorzitter Annette Groeneveld. Ze zijn allen getooid in herkenbare, van WoS logo voorziene, witte shirts.

Joris en Annette in de stand van Wings of Support op het Dutch Open

De meeste, op de op verderop gelegen catering gerichte, passerende golfliefhebbers merken de tent te midden van andere reclamestands niet direct op. Maar dan heb je buiten Joris gerekend. Proactief benadert hij menig passant vastberaden en blijkt ineens nog meer capaciteiten te hebben dan die je een doorsnee vlieger toedicht. Meer dan eens zie ik hem charmant lachend weer een nieuw e-mailadres in de WoS computer noteren nadat hij een donatie heeft los weten te krijgen. Ik ben ervan overtuigd dat niet alleen de kans op een ticket na een bijdrage de doorslag geeft, maar vooral Joris zijn, van betoverende glimlach voorziene, oprechte aanwezigheid de donatie bijna een vanzelfsprekendheid maakt. Ook Annick gaat er op af en eigenlijk durft niemand de verantwoording te dragen dat de immer aanwezige lach van haar vrolijke gezicht zou kunnen verdwijnen door het weigeren van zo’n donatie. En zo wordt er ook bij haar met Tikkie en cash gedoneerd.

Ik begeef me intussen nog even naar het golf gebeuren. Als golfer ben ik er niet voor de eerste keer, maar sta er nu toch ook wat anders. Nu ik voor WoS gekomen ben, trekken een paar onvermoede parallellen door mijn hoofd. Bijvoorbeeld die sponsortribunes op de mooiste plekjes waar je, voorzien van luxe versnaperingen, gepamperd wordt; maar alleen als je een goede klant bent en over de nodige financiële middelen beschikt. Of dat halve veld van golfers wat vecht om er de komende twee dagen nog bij te mogen zijn. Ik ontkom er niet aan om de overeenkomsten te zien met mensen die op de vlucht zijn, maar niet welkom zijn; van die miljarden die het niet lukt om op een menswaardige manier deel te nemen aan de elders overvloedige welvaart. Zo kom ik aan bij hole 18 waar net op dat moment de bal van ene Lorenzo Gagli tot drie keer toe in het water voor de green belandt, waarachter zo’n gevulde privé sponsortribune het drama met champagne in de hand aanschouwt. Hij gaat van +3 naar +9, en daarmee is definitief zijn kans op een klein deel van de prijzenpot verspeeld. Hij kan terug naar waar hij vandaan kwam, doet de rest van het toernooi niet meer mee. De symboliek spatte er letterlijk met de ondergang van de golfbal van af. Stil begaf ik me weer naar de WoS tent en zag een golfliefhebber zomaar 50 euro cash neer tellen. Had ik hem net niet met het glas in de hand op die sponsortribune gezien? Gevangen en verward in symboliek, evenement en oordeel raak ik bewogen. Hoe zit dat toch met de mensheid? Hoe vreemd kan een balletje rollen!


Ook een donatie doen aan Wings of Support? Gebruik de QR-code voor een directe donatie of ga naar de site.

Zet je skills in voor Wings of Support! We zoeken altijd vrijwilligers voor presentaties, promotionele activiteiten of fotografie.

Deel dit artikel:

Tekst door Paul Melkert Opmaak door Annick Rijkschroeff