WOSwijs blog

april 2020

(best view in wide screen)

Gast-editie: Run4Schools

Flying Blue Miles | Make a difference

As a member of Flying Blue, KLM's loyalty programme, you can put your Miles to good use by donating them to one of the selected partner charities. With the help of your donation, the carfully selected aid organisation do everything they can to improve the lives of those in need. The partner organisations include big players such as Unicef and WWF, but also KLM's own charity fund Wings of Support. You can easily donate your miles online via the flying blue website flyingblue.nl/en/donation/charities.

Run4Schools over Run4Schools:

"Run4Schools maakt zich dagelijks sterk voor bijna 5.000 kinderen op drie lagere scholen en één middelbare school in Mitchells Plain bij Kaapstad; een coloured township met meer dan 1,5 miljoen inwoners en 70% werkloosheid. Mitchells Plain staat bekend als the crime capital van Zuid-Afrika en is niet de meest makkelijke omgeving om een stichting te runnen en al helemaal niet om als kind op te groeien.

Voor deze kinderen is Run4Schools a place of safety and joy. Run4Schools biedt op haar scholen een in- en naschools programma aan. Spelenderwijs inspireren wij onze leerlingen om meer te doen met het rijkste bezit dat ze hebben: ZICHZELF. Of dat nu op het gebied van sport, muziek, dans, computerles of life skills is. Op onze scholen hebben we met dank aan onze sponsoren en runners sportveldjes, music & dance rooms, een computerlokaal en een jungle gym voor de kleintjes kunnen realiseren.

Ons programma wordt uitgevoerd door twaalf lokale coaches die tevens als rolmodel fungeren, tijdens en na schooltijd in een stimulerende en veilige omgeving.

In Nederland wordt er alleen met vrijwilligers gewerkt, inclusief het bestuur. Het jaarbudget om onze programma’s mogelijk te maken lopen we letterlijk elk jaar bij elkaar, waarbij we ons gesteund weten door een aantal samenwerkende partners om nieuwe initiatieven mede mogelijk te maken."

Wings of Support doneerde onder meer een speeltoestel voor kinderen aan Run4Schools

Als lid van Flying Blue, het loyaliteitsprogramma van KLM, kunnen passagiers Flying Blue Miles doneren aan een van de geselecteerde partnerinstellingen. Met steun van de donatie doet de zorgvuldig geselecteerde hulporganisatie er alles aan om het leven van mensen in nood te verbeteren.

De partnerorganisaties zijn grote spelers zoals Unicef en WWF, maar ook Wings of Support. Passagiers kunnen eenvoudig Flying Blue Miles online doneren via de website.

Dit blog beschrijft hoe de Miles worden gebruikt voor een werkbezoek van of naar de lokaal gesteunde projecten.

verslag:
Jan Knaap

Bestuurslid Run4Schools

"Geweldig dat dit werkbezoek mede mogelijk is gemaakt door de vliegtickets die via Wings of Support en Flying Blue Miles mogelijk is gemaakt. Voor onze stichting is de samenwerking met Wings of Support van grote waarde. Vooral doordat onze stichting in Nederland 100% drijft op vrijwilligers en kosten constant een bron van aandacht zijn, omdat de baten elk jaar grotendeels afhankelijk zijn van het bedrag dat ‘onze runners’ bij elkaar lopen. Zowel op de heen- als terugreis zijn wij in het KLM-toestel aangesproken door het cabinepersoneel dat op de hoogte was van onze komst. Dat maakte onze trip extra bijzonder."

Terugblik werkbezoek Kaapstad


Op 11 september stapten Leslie Pangemanan (oprichter Stichting Run4Schools) en Jan Knaap (bestuurslid van de stichting) in het KLM-toestel voor een werkweek in Kaapstad. Dit om voeling te houden met onze vier scholen, onze twaalf coaches en manager ter plekke, om lopende zaken en nieuwe intitiatieven met hen door te nemen en om de relatie met samenwerkende partners te onderhouden of verder inhoud te geven. Alles bij elkaar is ons jaarlijks werkbezoek – zowel in april als september - altijd een rollercoaster van ingeplande afspraken, onverwachte ontwikkelingen, ingelaste afspraken en meer.

Donderdag, 12 september


- Welkomstmeeting met onze twaalf coaches en manager. Zonder onze coaches geen Run4Schools. Het was ook voor ons de eerste gelegenheid om kennis te maken met drie nieuwe coaches.


- Meeting met het bedrijf Synsport over de aanleg van een kleine atletiekbaan (250 a 300 meter ipv 400 meter) op Alpine Primary; een lang gekoesterde droom van ons. Binnen een dag leidde dit tot een concrete bouwschets en begroting.


- Afspraak bij het juridisch kantoor ENSafrica om de jaarcontracten tussen onze stichting en de vier scholen te updaten. Daarnaast status en laatste actiepunten doorgenomen voor de aanvraag van een NPO-, PBO- en TAX-registratie voor onze NGO in Kaapstad.


Voor de finalisering en goedgekeurde rapportage van de jaarcijfers van onze NGO is de hulp van een accountantskantoor nodig. Nog dezelfde dag benaderden wij BDO Cape Town voor een afspraak.


Vrijdag 13 september


- Bezoek Expo Cape Town Marathon. Om ons te orienteren om najaar 2020 voor het eerst met een groep Nederlandse runners deze marathon te lopen als fundraiser voor onze stichting, net zoals we dit elk voorjaar doen naar de Two Oceans UltraMarathon. En om de startbewijzen op te halen voor onze twaalf coaches, die in het kader van teambuilding voor het eerst met z’n allen de 10 km gingen lopen, en drie startbewijzen voor de marathonafstand voor onszelf en onze manager Frank Steyn.

Zaterdag, 14 september


- Koffie-afspraak met een KLM-piloot uit ons netwerk die in Kaapstad bleek te zijn.


- Koffie-afspraak met Aubrey Isaacs van Langa Running Club voor een mogelijke samenwerking.


- Benaderd door Radio 1 voor een interview de volgende ochtend om 05:30. Insteek: Wat doet Jan Knaap in Kaapstad en waarom loopt hij daar een marathon?


- Bezoek moeder van Denovian Davids, een van de twee sporttalenten die we volgen in de documentaire 15 jaar Run4Schools.

- Op de Expo afspraak met de Two Oceans Marathon organisatie over de gezamenlijke schoolschoenencampagne van Run4Schools met het platform MySchool MyVillage MyPlanet van Woolworths en de rol van Two Oceans hierin.

Daarnaast afspraken gemaakt over gegarandeerde startbewijzen voor onze runners in 2020.

- Dinner afspraak met onze stakeholders in Kaapstad over de uitdagingen van het moment, hoe zij naar onze 15-jarige stichting kijken mede met het oog op onze verdere doorontwikkeling. Hier volgde direct een concrete afspraak uit: Het bezoek van jeugdgevangenis Bonnytoun in Kraaifontein waar veel jeugd uit Mitchells Plain zit.

Zondag, 15 september


- Alle coaches melden zich 05:15 in ons hotel voor gezamenlijk vertrek naar de marathon. In ons teambusje live geïnterviewd door het programma FRIS op Radio 1; interview van 10 minuten dat mooie publiciteit was voor onze stichting. Marathon gelopen en bij de finish aangemoedigd door onze coaches die inmiddels binnen waren van hun 10 km run.


Maandag, 16 september


- Opening van onze derde Dance & Music Room. Op Northwood Primary in aanwezigheid van de zangkoren van de andere scholen, alle onze schoolhoofden, lokale pers en aantal donateurs.


Feestelijke gebeurtenis met droevige ondertoon, omdat de school nog in rouw was over de moord op een van haar leerlingen een week eerder: Ayesha Kelly, 10 jaar.


- Teamclinic binnen en buiten onder leiding van Leslie om onze coaches skills bij te brengen hoe afterschool-trainingen in te richten als er tussen de 40 – 80 kinderen zich melden.


- Tijdens teamclinic buiten aangesproken door een jonge vrouw (Amira), oud-leerlinge Northwood Primary, die in de nationale jeugdselectie Karate zit van Zuid-Afrika en in het kader van ‘giving back’ graag karate clinics wil geven als onderdeel van ons afterschool programma. Mooie verrassing, mooi rolemodel!


- Tussendoor op schoolplein twee bedankvideo’s opgenomen voor een aantal van onze sponsors, ingesproken door onze manager Frank Steyn.


- Tussendoor ook foto’s gemaakt van onze vier nieuwe coaches.


- Team- en afscheidsdinner met onze coaches.


Dinsdag, 17 september


- Zo’n 40 leerlingen op Northwood Primary uitgezwaaid naar een driedaagse schoolkamp in Grabrouw, mede mogelijk gemaakt door Run4Schools.


- Bijpraatgesprek met Miriam Mannak, bestuurslid van onze NGO, Nederlandse journaliste, o.a. correspondent van De Telegraaf in Kaapstad.


- Vergadering met vier principals van onze scholen om lopende zaken door te nemen.


- Bezoek jeugdgevangenis Bonnytoun in Kraaifontein om daar als test één dag in de week ons programma te introduceren. Hier zitten 120 jeugdgedetineerden vanwege zware geweldsmisdrijven tot moorden aan toe. Veel haken en ogen aan mogelijke samenwerking. Komende maanden gaat onderzocht worden wat mogelijk is.


Woensdag, 18 september


- Presentatie van Leslie aan de staff op Westridge Highschool. Op deze school zijn we sinds een klein jaar actief met ons programma. Belangrijk om verwachtingspatroon nog eens goed met elkaar af te stemmen.


- Kennismakingsafspraak met BDO Cape Town. Uitkomst: zij adopteren onze stichting en zullen samen met ENSafrica ons in Kaapstad belangeloos begeleiden met juridische, financiele en fiscale zaken.


- Op Chapman Peak een promotie video gemaakt, ingesproken door Leslie voor onze komende Two Oceans trip.


- Op vliegveld bij verrassing door Northwood Primary twee fotocollages aangeboden gekregen als dank voor de Dance & Music Room die Run4Schools op hun school heeft weten te realiseren.Meer weten?


www.wingsofsupport.org