WOSwijs blog | augustus 2020

Dam tot Damloop 2020 in gewijzigde vorm vanuit huis

Terugblik met KLM organisator Koen Hesseling

Door Melanie Ariëns

Wings of Support heeft de afgelopen jaren meerdere keren een mooi bedrag in ontvangst mogen nemen van KLM-ers die deelnamen aan de Dam tot Damloop. Onder leiding van Koen Hesseling, Sr. Finance Business Analyst Engineering & Maintenance bij KLM, staan er sinds 2004 jaarlijks zo’n 1.170 KLM-ers aan de start van dit enorme evenement. Nu Koen heeft besloten om per 1 september 2020 met vervroegd pensioen te gaan, blikken we met hem terug op deze mooie periode waarin hij maar liefst 212.000 euro heeft mogen overhandigen aan een verscheidenheid aan goede doelen.

“Ik had al een keer of acht meegedaan met de Dam tot Damloop, maar het verbaasde me dat KLM als bedrijf niet meedeed. Ik heb dat toen voorgelegd aan Erik Varwijk [voormalig hoofd van KLM Nederland, red.] en kreeg te horen dat ik dan maar een plan moest uitwerken. Dat heb ik gedaan en al bij de eerste deelname als KLM-groep stonden er 540 collega’s, verdeeld over 57 teams, aan de start.”

Met op dat moment één doel voor ogen, het – in ieder geval – tweede grootste deelnemende bedrijf worden, zet Koen zich in om de Dam tot Damloop onder de aandacht te brengen binnen alle divisies van KLM. Van de inschrijving tot en met het vullen van de tassen en het uitgeven van het juiste shirt, het hele gezin gaat op in de Dam tot Damloop, en zo ontstaat er door de jaren heen een goed geoliede machine. Met succes: vanaf het tweede jaar is KLM co-sponsor en is de blauwe kroon op alle uitingen, billboards en in de media gekoppeld aan de Damloop. De kop is eraf en het initiatief wordt enthousiast ontvangen. In een paar jaar tijd stijgt het aantal deelnemende KLM-teams tot 117 en inmiddels lopen er zo’n 1.170 KLM-collega’s mee. “Mensen vanuit alle geledingen doen mee. Ik probeer altijd zoveel mogelijk mensen in een KLM-shirt aan de start te krijgen. De Dam tot Damloop streeft naar een opkomst van 80 procent van alle inschrijvingen, maar ik streef zelf naar 93 procent. Het is mooi om te zien wat het teweegbrengt binnen de afdelingen. Mensen proberen elkaar over te halen om mee te doen. Er zijn heel wat mensen die door dit initiatief zijn gaan hardlopen.”

Lopen voor het goede doel Door de jaren heen is er door alle KLM-ers ontzettend veel geld opgehaald voor verschillende goede doelen. Van het inschrijfgeld gaat standaard zes euro naar het goede doel en daarnaast doneren veel deelnemers bij hun inschrijving nog wat extra. Jaarlijks levert dit in totaal zo’n 12.000 euro op. Een mooi bedrag waar veel mee kan worden gedaan. Naast bijvoorbeeld Make A Wish Nederland – een organisatie die zich inzet om de allerliefste wensen van ernstig zieke kinderen tussen de drie en achttien jaar in vervulling te laten gaan – heeft ook Wings of Support de afgelopen jaren drie keer een mooi bedrag uit handen van Koen mogen ontvangen. “Ik sprak altijd af waar het geld naar toe ging. Zo hebben we bijvoorbeeld geld ingezameld voor diverse projecten in Oeganda.”

Maar liefst 212.000 euro heeft Koen namens de lopers mogen overhandigen aan goede doelen. Met een goed gevoel en met heel veel plezier kan hij dan ook terugkijken op de afgelopen 16 edities. Niet alleen als organisator, maar ook als deelnemer. “De voltallige directie die bij mij in het team zat, al pratend met Pieter Elbers door het centraal station lopen [damloop 2019, red.] en het management van Boeing dat meeliep; dat zijn dingen die toch maar weer mooi op mijn pad zijn gekomen.”

Nog één laatste keer Nu Koen per 1 september met vervroegd pensioen gaat, heeft hij nog één goed doel waar hij zich met hart en ziel voor inzet: geld inzamelen voor Stichting TAAI. Een belofte die hij deed aan collega Jos Leijen, wiens dochter Lotte aan taaislijmziekte lijdt. “Deze belofte stond al een tijdje, maar ik moest het tot twee keer toe uitstellen. Vorig jaar bestond KLM 100 jaar en ging de opbrengst naar Make A Wish Nederland en dit jaar zou het geld naar Warchild gaan, dus werd de inzameling voor Stichting TAAI opgeschoven naar 2021. Om nu met een passend cadeau afscheid te nemen, heb ik besloten om op eigen initiatief geld in te zamelen. Tijdens mijn afscheid op 20 augustus wil ik het bedrag symbolisch aan Jos overhandigen. Ieder bedrag is mooi meegenomen natuurlijk, maar het zou fantastisch zijn als we met z’n allen minimaal 8.000 euro kunnen ophalen. Dan staat de teller vanuit de Damloop-populatie op 220.000 euro. Op dit moment staat de teller op ruim 6.500 euro dus nog een klein beetje te gaan!”

Ook al is Koen straks niet meer betrokken bij de organisatie, meelopen blijft hij voorlopig zeker doen. “Ik ben nu 60 en heb 22 edities meegedaan, dus ik vind het een mooi streven om de 25 te halen. Datzelfde geldt voor de Zevenheuvelenloop. Verder zie ik het wel. Dat niets meer hoeft, voelt nu al goed. Ik zie de toekomst positief tegemoet en heb er zin in.”

Ook bijdragen aan het wetenschappelijk onderzoek naar taaislijmziekte? Via deze link is het mogelijk om een zelfgekozen bedrag te doneren voor Stichting TAAI. De betaallink staat open tot en met 19 augustus. Je kunt ook handmatig overmaken op IBAN NL32 INGB 0007751975 t.n.v. KA Hesseling.

Namens Wings of Support bedanken wij Koen voor zijn jarenlange inzet en wensen wij hem een heel fijn pensioen!

Wist je dat: Wings of Support door de jaren heen ruim 42.000 euro in ontvangst heeft mogen nemen uit handen van Koen Hesseling. Een deel hiervan is naar Het Sure Prospects Institute in Oeganda gegaan; een school voor zowel valide als minder-valide kinderen die als visie heeft dat ook kinderen met een beperking een opleiding, en daarmee kansen voor de toekomst, moeten krijgen.

Dam tot Damloop Home Edition Door COVID-19 vindt er dit jaar geen Dam tot Damloop plaats zoals we die gewend zijn, maar is er een speciale Home editie. Dit jaar kies je jouw eigen parcours en loop je op 19 en/of 20 september 5 of 10 Engelse Mijl vanaf een locatie naar keuze. Daag je hardloopvrienden uit en zet je ook met deze bijzondere Home Edition in voor het goede doel!

Digitale opmaak in Foleon door Bram Snel

Foto's: via www.klmdamloop.nl & Robin de Geus