WOSwijs blog augustus 2018 | Anne Riemke Prins

‘Hello Gedigdag’: een Wings of Support-project in de maak
door Astrid Vink

Er wordt een project aangemeld bij Wings of Support. En dan?

Astrid Vink legt dit proces vast in een verslag.

De titel van het evenement verraadt direct de herkomst van de aanvraag. Dat moet Zuid-Afrika zijn en ‘gedig’ betekent waarschijnlijk gedicht. En dat klopt!


“Wanneer ik in gesprek ga over een aanvraag met iemand uit de creatieve sector kost het moeite om de zaken concreet en zakelijk te houden.”

ASTRID VINK


Wanneer ik in gesprek ga over een aanvraag met iemand uit de creatieve sector kost het mij moeite om het praatje concreet en zakelijk te houden. Dit geldt ook voor het eerste gesprek dat ik heb met de man die het project aandraagt. Hij is een theatermaker uit Amsterdam die deels in Darling (West-Kaap) woont en licht het project toe. Ik hoor mooie plannen waar ik graag in mee wil gaan, maar tegelijkertijd denk ik aan de doelen van Wings of Support en de voorwaarden voor financiële steun.


‘Hello Gedigdag’ gaat om een tweedaagse workshop voor kinderen uit Darling, die met behulp van een rapper/ dichter aan de slag gaan met hun eigen talen. Klinkt natuurlijk direct als een mooi project, maar ik kom snel ter zake: “Wat gaat het kosten?” Als projectcoördinator bij Wings of Support word je steeds zakelijker. Met name als je veel in Afrika werkt.


Tussen het eerste gesprek en de daadwerkelijke aanvraag op papier zat nog een flink aantal maanden. In die maanden kreeg ik langzaam maar zeker een beter beeld van Darling Trust, een organisatie die zich inspant voor de lokale jeugd met drama-lessen en andere creatieve activiteiten. De workshop zal vallen binnen een festival genaamd ‘Darling Festival Trust’.


Via veel mailverkeer kwamen we uiteindelijk tot een officiële aanvraag, en wij, PC’ers Pauline Gombault en ik, deden ons uiterste best om de aanvraag ‘erdoorheen’ te krijgen. Na een salvo van kritische vragen over deze projectaanvraag, werd ‘Hello Gedigdag’ een feit. Maar dit was eigenlijk te laat; de officiële festivaldatum was al verstreken. Ik leek de enige te zijn die daarmee zat, want het kan toch gewoon uitgesteld worden. Na al die jaren was ik nog steeds te westers in mijn denken. Het festival werd uitgesteld tot november 2017.


"Ik moest met mijn eigen vooroordelen dealen.”

ASTRID VINK


De afronding van de aanvraag ging een stuk sneller. Er vond eindelijk een ontmoeting plaats. Helaas kwam dat pas nadat het evenement had plaatsgevonden. Eerder lukte het niet om Kaapstad in te plannen en bovendien zat Pauline in de pursertraining. Ik probeerde onze contactpersoon, Tasha John-Reid te visualiseren. Hoe zou ze er in het echt uitzien? Het werd een aangename en bijzondere ontmoeting waarin ik met mijn eigen vooroordelen moest dealen en vooral moest laten varen. Ik schudde de hand van een lange, beeldschone, Zuid-Afrikaanse vrouw. Heel anders dan dat ik me had voorgesteld.


Tasha John-Reid is de meest creatieve persoon van de West-Kaap. Een dame die haar creativiteit volledig kwijt kan bij Darling Trust. Zij vertelde mij honderduit hoe leuk de kinderen ‘Hello Gedigdag’ hadden gevonden en hoe goed het was geweest voor hun zelfvertrouwen om zo met hun taal bezig te zijn. Want eerlijk is eerlijk, het zijn kinderen die, doordat ze in een armoedige situatie opgroeien, weinig in aanraking komen met zaken als creativiteit en taalvaardigheid. Vaak weten zij nog helemaal niet welke talenten zij bezitten. De 50 kinderen hadden genoten van de workshop en mooie resultaten bereikt op taalgebied. Ik was er gewoon trots op!


Enige tijd later ontvingen Pauline en ik een rapportage met een uitstekende financiële verantwoording, foto’s en natuurlijk: een gedicht!


‘Jitsvinger, een award-winnende Afrikaapse (Afrikaans met een accent uit Kaapstad) performer aan de slag met de kinderen: www.jitsvinger.co.za.’

‘HEITA DAA’! AWEH!

Geschreven door de kinderen van de Laerskool Darling Primary en de Vooruitsig Primêre Skol:

Met dank aan ‘Wings of support’ En aangebied deur ‘The Darling Trust


‘HEITA DAA’! AWEH!

Ons groet jou in die naam van haar pragtige mense

Altyd vriendelik,

Bekend vir haar blomme, aantreklik en aansienlik.

Die vlei sing sagte liedjies en is

Prentjie-mooi soos een van meneer Soga se skilderye.

Evita se Perron is ‘n ou museum.

Besoek ons slymerige, skreeuende spookhuis.

Die begrafplaas se skoot is soos die binnekant van ’n boot.

Daar is fabrieke, klinieke en ’n polisiesstasie.

Ons het ons eie ouetehuis.

Hier voel ons baie tuis.

Hier en daar boer ons met ‘n bees en ‘n koei En oral staan veldblomme wat bloei.

Met baie feeste so groot,

Nooi ons mense van enige soort.

Selfs twee biblioteke wat oorloop van inligting.


Ons locals sal jou wys in enige rigting:

Besoek ons gemeenskapsaal sommer ‘n honderd maal.

Met Darling Brew en -Sweet en Romery in elke taal,

Hier kan jy enigiets kry.

Elke hond voel vry By ons eie SPCA En treine wat heen en weer ry;

Mense wat kom en gaan maar altyd wil bly.

Sportaktiwieteite hou ons fiks:

Sonder ons dorpie is ons absoluut niks!

Die slaghuis lyk soos my kombuis.

Dié hof laat die gangsters “eish!” Jo, Darling is darem warm,

Maar moenie dink ons is arm.

Die swembad sal jou afkoel:

Daarvoor is dit die doel: Met alle liefde en respek:

Darling, wat ‘n wonderlike plek!


13-talig

Zuid-Afrika is 13 talen rijk. De landelijke voertaal is Engels, maar in Darling spreken de mensen onderling Afrikaans. In de regio West-Kaap wordt ook veel isiXhosa gesproken, met name in de townships. Deze drie talen hoor je ook terug in het Zuid-Afrikaanse volkslied (Nkosi Sikelel' iAfrika/ Lord Bless Africa).

Wil je een project aandragen voor Wings of Support? Dat kan via het aanmeldformulier op de website: https://www.wingsofsupport.org/submit-a-project.

Meer informatie: thedarlingtrust.org