
WOSwijs blog
januari 2020
Bushcamp.. door de ogen van KLM-collega's:
Sharon Waweru
General Management Support, KLM, Nairobi
Saïd Boudroi
Team Manager Functional Support, KLM, Amsterdam
Edward Mutua
Finance,
KLM, Nairobi
Voor de achttiende keer werd afgelopen jaar door Wings of Support de welbekende Bushcamp in Kenia georganiseerd, om een groep kansarme, Keniaanse kinderen de week van hun leven te bezorgen. Wederom een groot succes!
tekst en interviews:
Janiek Sol
Tussen 21 september en 4 oktober 2019 komen er in totaal 150 Keniaanse kinderen, verdeeld over vier bushcamps van elk vier dagen, logeren op het kamp bij Lake Naivasha, op ongeveer twee uur rijden van Nairobi. Deze kinderen komen allemaal uit weeshuizen/scholen van Wings of Support-projecten en zijn uitgenodigd om mee op kamp te gaan op basis van bijvoorbeeld hun traumatische achtergrond. We vinden het uiterst belangrijk dat deze selectie niets te maken heeft met schoolprestaties en goede cijfers. De meeste kinderen hebben geen ouders meer, zijn te vondeling gelegd of zijn vanwege mishandeling, misbruik en verwaarlozing weggehaald bij hun ouders. Het doel van Bushcamp is dan ook om de kinderen weer even kind te laten zijn, hun ellende te laten vergeten en voor sommigen om weer vertrouwen in volwassenen te krijgen.
Hoe we dat doen? Heel moeilijk is het niet om deze kinderen enthousiast te krijgen. De meesten van hen vinden het al helemaal te gek om onder een douche te staan, dat kennen ze helemaal niet en wordt als een groot spel gezien. We nemen ze mee op jeepsafari om ze te laten genieten van de prachtige natuur en wildlife die hun land biedt. Giraffen, zebra’s, gnoes, buffels… De meesten zijn nog nooit buiten hun eigen sloppenwijk geweest en kijken hun ogen uit. We gaan op bootsafari om nijlpaarden en zeearenden te spotten. Er worden spelletjesmiddagen georganiseerd waar we typisch oudhollandse spelletjes zoals koekhappen en zaklopen doen. Er wordt gevoetbald, geknutseld en een van de meest populaire activiteiten is wel het zwemfeestje. “De meesten kunnen niet zwemmen en krijgen dan ook van die opblaasvleugeltjes. Soms is het erg koud, maar dan nog blijven de kinderen in het water, want dit is voor hen het mooiste wat er is”, vertelt begeleider Saïd Boudroi, die inmiddels al tien jaar mee op Bushcamp gaat.
Als begeleider houd je je vooral bezig met het verzorgen van ‘jouw’ kindjes. De kinderen worden redelijk vroeg wakker, waardoor ze fijn kunnen douchen en klaarmaken voor het ontbijt dat zo rond acht uur begint. Elke dag zijn er andere activiteiten gepland. De meeste grote activiteiten worden met zijn allen gedaan, maar tussendoor kunnen de kinderen zelf spelen en wordt er veel geknutseld en gevoetbald. “Sommige kinderen kennen elkaar al uit het tehuis of van school, maar je ziet ook veel nieuwe vriendschappen ontstaan”, vertelt Sharon Waweru, KLM-collega uit Nairobi. “Ook de begeleiders onderling hebben het gezellig, ik hoop met sommigen van hen nog contact te houden!”. Daar is Edward Mutus, ook KLM-collega uit Nairobi, het helemaal mee eens. “Het was erg bijzonder om veel tijd met de kinderen door te brengen, omdat je dan pas een beeld krijgt bij hun ervaringen, hun leven, maar ook de uitdagingen die zij elke dag voorgeschoteld krijgen. De bushcamp is een levensveranderende ervaring geweest voor mij”.
Elke avond wordt er Keniaans gekookt door de twee koks die zonder pardon -met houtskool en een vuurtje- geweldige maaltijden voor tachtig man op tafel zetten. Vlees, vis, kip, groenten, rijst, pasta, aardappelen… De meeste kinderen eten nooit vlees en nu zomaar drie dagen achter elkaar. “Het is nooit aangebrand, klonterig of papperig. De kinderen komen altijd twee of drie keer terug om hun bordje weer vol te scheppen!”, vertelt Saïd. Ook is er altijd meer dan genoeg fruit dankzij de lokale aardbeienboer die elk jaar bakken vol aardbeien, frambozen en bessen doneert. Na het eten wordt er vaak een filmpje aangezet en om 21:00 is het bedtijd. De kinderen slapen met zijn tweeën of drieën in een iglotent. Er wordt uiteraard hier en daar wat gekeet, maar dankzij alle indrukken en activiteiten gedurende de dag wordt het al snel stil bij Lake Naivasha.
“De laatste dag is altijd een beetje verdrietig”, vertelt Sharon. Afscheid nemen van je nieuwe vriendjes en vriendinnetjes is nooit leuk. Volgens Saïd zie je altijd wel een aantal kinderen en begeleiders huilen op die laatste dag. Het wordt daarom ook kort gehouden en we geven de kinderen een leuke goodiebag mee, met snoep en kleine kadootjes voor in de bus.
Op de foto's een kleine sfeerimpressie van de bushcamp 2019. Tot volgend jaar!
Wil je meer weten over Wings of Support? Like ons op Instagram of Facebook of bezoek onze website: