
WOSwijs blog | januari 2023
Geraakt door Touched Romania

Door Chantal Baijer
Projectcoördinator en co-piloot Boeing 737 Samia Visser heeft een bijzondere band met Roemenië. Wat in 2005 begon met zoeken op de WoS site naar een goede bestemming voor haar babykleding, liep uit tot het zelf brengen van haar spullen naar het opvanghuis van het toendertijd pas opgerichte Touched Romania. Hier raakte Samia in gesprek met haar Roemeense contactpersoon Lidia Stoichici. Dit is uitgegroeid tot een mooi project en een hechte vriendschap.

Samia (midden) met Raegan (links) en Lidia (rechts).
Hoe is Touched Romania ontstaan?
De Amerikaanse verpleegster Raegan Glugosh liep jaren geleden stage in een ziekenhuis in Roemenië waar in de kelder altijd rare dingen gebeurden. Zo vonden daar de bevallingen plaats van dakloze zwangere vrouwen, waarna het kind werd achtergelaten en de moeder weer de straat op ging. Raegan vond het schokkend om te zien dat er geen opvang of hulp werd geboden en startte een inzamelingsactie. Zo ontstond een opvanghuis om jonge of ontheemde moeders de mogelijkheid te bieden zich veilig te kunnen binden aan het kindje.
Wat doet Touched Romania?
Touched Romania vangt kwetsbare moeders op en begeleidt hen middels emotionele, materiële en educatieve ondersteuning zodat ze zo snel mogelijk zelfstandig kunnen wonen en kunnen re-integreren in de samenleving. De moeders mogen altijd terugkomen voor advies, eten en kleding.
Samia vertelt trots over de expertise van Touched Romania op het gebied van kwetsbare mensen en hoeveel projecten zij helpen en hebben geholpen, samen met 75 vrijwilligers en de 12 medewerkers. Niet alleen de moeders, maar ook de kinderen in de opvangcentra worden begeleid. Waar bijvoorbeeld vroeger in een weeshuis in een lege kamer een zak met speelgoed werd leeg gegooid of waar in een ziekenhuiskamer twaalf babybedjes stonden met één verpleegster waar weinig tijd was voor aandacht, zijn het nu dankzij Touched Romania kleine woningen met begeleiders waar ook voor vertier wordt gezorgd en worden de baby’tjes geknuffeld zodat ze zich toch gaan hechten. Ook wordt er niet-formeel onderwijs geregeld voor de tieners en psychologische- en loopbaanbegeleiding voor de moeders.




WoS subsidieert onder andere de psycholoog die wordt ingezet voor de opvang van moeders, de maatschappelijk werker die vrijwilligers regelt om op allerlei projecten mee te draaien en een zomerkamp. Tijdens zo’n zomerkamp worden kinderen niet alleen uit hun dagelijkse omgeving gehaald om leuke dingen te doen, maar ze krijgen ook trainingen voor onder andere zelfvertrouwen. Dit jaar zijn er, behalve Roemeense kinderen, ook twee Oekraïense kinderen meegegaan. Een ander voorbeeld van hulp is de bouw van een toiletblok op een lagere school waar kinderen die niet mee kunnen in het normale schoolsysteem alsnog les kunnen krijgen.
Ik hoor van Samia zowel mooie als hele schrijnende en verdrietige verhalen, zeker door de oorlog in Oekraïne en de vele vluchtelingen.
Het verhaal achter de glimlach
Alsof armoede niet erg genoeg is, speelt er zich helaas nog veel meer af in het armste land van Europa. Vooral ben ik geschokt dat zestig procent van de Roemeense mannen hun vrouwen nog slaat en dit in 'het Westen'. Zeker het verhaal van een kindje uit het opvanghuis raakt me. Haar moeder is bevrijd uit de kelder waar ze anderhalf jaar heeft vastgezeten en zwanger is geworden. In de hoop het kind eruit te krijgen, werd ze getrapt in haar buik. Een week later werd haar dochtertje geboren. Daarna begon een proces van verwerking en hulp. Wie is de vader? Kun je houden van een kind dat voortkomt uit een permanente verkrachting? Touched Romania heeft de moeder een jaar lang begeleid zodat ze uiteindelijk zelfstandig zou kunnen wonen met haar kindje. Om te wennen, werd haar aangeraden eerst zelfstandig te gaan wonen om te kijken hoe het zou gaan. Binnen een week was haar pooier terug, de vrouw verdwenen, geld weg en alles in de woning weg. Het baby’tje was ‘gelukkig’ nog onder de hoede gehouden en is uiteindelijk opgevangen door een andere moeder die goed terecht is gekomen. Het liefst zou zij het kindje willen adopteren, maar dat kan niet voor het geval de verdwenen moeder nog terugkomt.

De oorlog in Oekraïne
Roemenië en Oekraïne hebben veel verwantschap en ze voelen zich daardoor ook verantwoordelijk voor elkaar. Ondanks dat Roemenië zelf een arm land is, doen de inwoners veel voor het buurland. Er wordt veel geholpen en gedoneerd, zowel voor de Oekraïners die blijven als voor degenen die op doorreis zijn. Samia vertelt mij hoe ze langs drie opvangcentra is geweest, één van de overheid zelf en twee privé initiatieven. Ze is vooral te spreken over hoe alles bij de privé instanties is geregeld en over het mooie initiatief dat ze daar spullen naar de grens brengen en vervolgens vluchtelingen mee terug nemen. Touched Romania zelf helpt ook door langs de opvangcentra te gaan en daar de kwetsbare moeders met kinderen vandaan te halen. Zij worden ondergebracht bij aanleunwoningen van Touched Romania, maar ook vrijwilligers nemen vluchtelingen op en de directrice heeft zelfs haar eigen appartement opgegeven.

Een team van vier maatschappelijk werkers en een vertaler brengen geregeld een bezoek aan zeven collectieve centra in Boekarest en helpen vluchtelingen met medicijnen, kleding, voedsel, casemanagement en begeleiding naar ziekenhuizen. Sinds de oorlog brengt Touched Romania via geld van sponsoren groente en fruit naar de opvangcentra zodat de vluchtelingen vitaminen binnenkrijgen.


Wings of Support heeft aan het begin van de oorlog ook noodhulp gefinancierd waardoor Touched Romania noodrantsoen, medicijnen etc. kon kopen. KLM-collega Bjorn die in Polen woont, heeft maandenlang kleinschalige hulptransporten opgezet waarvoor WoS koffers en opslagruimte faciliteerde. Er zijn diverse initiatieven van collega’s geweest zoals het inzamelen van slaapzakken en de zogenoemde ‘grab&go tasjes’. Deze tasjes konden collega’s zowel vullen met bijvoorbeeld pijnstillers, hygiëneproducten en luiers als deze meenemen op een vlucht en afgeven op de bestemmingen rondom Oekraïne.

Verder gaat het vooral om duurzame hulp. Zo is op de foto een bijeenkomst te zien van Oekraïense moeders die verspreid zijn over meerdere appartementen om te netwerken en te kijken hoe het gaat. Ook is er een banenbeurs voor Oekraïners georganiseerd. Touched Romania heeft gedurende dit jaar de opvang voor zeven families geregeld, waarvan er momenteel voor drie grote gezinnen (zestien vrouwen en kinderen) wordt gezorgd. Afhankelijk van de situatie komen en gaan de Oekraïense vluchtelingen want als het even beter gaat, wil men toch naar huis en naar familie die niet mee kon vluchten. Er wordt wel verwacht meer opvang te gaan bieden deze winter, nu vers water, gas, eten etc. nog moeilijker te verkrijgen zijn.
Hoe kun je helpen?
Bij het horen van het woord armoede denken mensen vaak aan Afrika, maar helaas speelt het ook vlakbij. Middels donaties en het inzamelen van kleding en andere benodigdheden kan iedereen zijn steentje bijdragen. Een deel van de kleding die WoS verzamelt, gaat ook via Roemenië richting Oekraïne en naar de vluchtelingen die Touched Romania opvangt. Ben je een vliegende collega en wil je graag helpen? Neem contact op met Samia als je Boekarest op je rooster ziet staan (samia@wingsofsupport.org). Op het BMC staat altijd een koffer klaar om mee te nemen en een projectbezoek is ook mogelijk. Ik sluit me volledig aan bij de woorden van Samia: “Het is heel dankbaar werk. Wij hebben het zo ontzettend goed hier en gooien kleding allemaal maar weg, terwijl je op deze manier met een klein beetje moeite echt iets kunt veranderen.’’

