De trainingen op de binnenplaats worden op een zeer levendige manier gegeven. Rollenspellen worden gespeeld door vroegere deelnemers die Kayda heel dankbaar zijn en daarom terug blijven komen als vrijwilliger. Over een man die thuiskomt uit zijn werk en schreeuwt naar zijn vrouw met de vraag waarom het eten nog niet klaar is. Over een vrouw die aan haar echtgenoot vraagt: “Why you did not talk with your son about sex?” waarop iedereen hilarisch begint te lachen. De deelnemers aan de training doen tijdens de rollenspellen actief mee in de zin van op- en aanmerkingen roepen tot het hard en duidelijk prijzen of afkeuren van wat iemand doet. Na het spel volgt een discussie onder leiding van Abdu met hieruit volgend een wijze les dat het ook anders kan. Dan wordt het rollenspel nog een keer herhaald door een paar deelnemers maar dan met een ander en wenselijker verloop.

‘s Middags is de training niet op de binnenplaats maar in één van de klaslokalen en voor een grotere groep. Er zitten wel zo’n 50 adolescenten op schoolbanken maar ook op de grond. Een enkeling met een baby op schoot. Eerst krijgt iedereen een pen. Er wordt met een reader gewerkt en om de beurt moet iemand een stukje voorlezen. Er wordt door sommigen druk geschreven terwijl anderen een dutje doen.

Video: Abdu voor de klas (klik voor volledig scherm)

Op een gegeven moment moet iedereen zijn ogen sluiten en leest Abdu voor: “Anybody who has had sex before could have HIV.” Abdu dwingt zijn klas hierover na te denken. Als het gaat regenen, vallen de lichten een paar keer uit. Er worden ook nog wat rek- en strekoefeningen tussendoor gedaan om de concentratie niet te verliezen. De middag eindigt met een test; ze krijgen allemaal een A-viertje met 10 vragen over HIV en AIDS.

Abdu weet de deelnemers te raken met zijn charisma, zijn rustige manier van praten en zijn grapjes. Zoals ooit de bewoners van de door de politie vernielde huisjes gewoonweg verdwenen uit de community, zo doet Abdu nu alles om de community bij elkaar te houden en de levensstandaard te verbeteren. Groots kleinschalig project en fijn dat WoS hieraan kan bijdragen.

Deel dit artikel:

Tekst en foto's: Fokelien Zijp Digitale opmaak: Annick Rijkschroeff