Michel Boll, co-piloot op de Boeing 777, is dol op alle gadgets die met lucht- en ruimtevaart te maken hebben. Een bevriende steward vroeg hem te helpen bij het ontwerpen van een horloge ter ere van het 100-jarige jubileum van KLM. Michel, wiens hobby tekenen is, maakte een ontwerp. Met de verkoop zou geld worden opgehaald voor WoS. KLM was helaas niet geïnteresseerd maar kwam uiteindelijk wel zelf met een klokje. Op een nachtvlucht wakker liggend in de OCR (crewrustruimte) bedacht Michel iets anders wat hij zelf graag zou willen hebben en waarvan hij zelf de productiekosten op zich kon nemen: de KLM100 patch.

Hij vond een fabriekje in Brabant waar hij de patches kon laten maken voor een goede prijs/kwaliteit verhouding. De eerste bestelling was honderd stuks. Uiteindelijk heeft Michel er 950 verkocht voor 10 euro per stuk. “Alle winst moest naar een goed doel en aangezien WoS met KLM verbonden is, was de keuze snel gemaakt. Ik ben niet zo praktisch dus klussen op de route is niks voor mij, maar op deze manier kan ik toch een steentje bijdragen”, vertelt Michel.

De actie kwam gestaag op gang. Het stond op de KLM100 Newsapp en in een krantje van de Technische Dienst, maar op een gegeven moment ging het via via razendsnel. “Als KLM het idee had omarmd, dan had ik er wel vijfduizend kunnen verkopen”, zegt Michel. Hij heeft persoonlijk een ingelijste patch aan CEO Pieter Elbers overhandigd, er één opgestuurd naar collega-vlieger en tevens koning van het land Willem Alexander en er ligt er één in een museum in Dubai. Ook kreeg hij een linkje toegestuurd waarop toevallig te zien is dat een Belgische luchtmacht-vlieger de patch op zijn overall heeft genaaid. Iemand van de NASA wilde er één, een collega plakte er één op zijn motor en het werd gebruikt als relatiegeschenk bij een werkbezoek aan “General Electric”. Nog steeds druppelt er af en toe een verzoekje binnen, maar het project, waar Michel terecht beretrots op is, is afgesloten.

Deel dit artikel: