
‘Bushcamp deelnemer in het zonnetje: Nelleke van Dijk'
door Fokelien Zijp
WOSwijs blog oktober 2018 | Fokelien Zijp
Wings of Support heeft in Nairobi veel lokale projecten gesteund. Op deze bestemming begon het allemaal 20 jaar geleden toen de stichting werd opgericht. Het is dan ook niet gek dat Bushcamp – afgelopen weken gehouden - nog steeds is verbonden aan de roots van Wings of Support. Als de veiligheid het toelaat, zetten organisatoren Marius en Inske daar met het trouwe Bushcamp team nog ieder jaar hun tenten op.
Op bezoek komen de begeleiders en oprichters van scholen rondom Nairobi. Samen met enkele kinderen vieren ze daar vakantie met steun van vrijwilligers van Wings of Support. In de editie van 2018: Blessed Generation, Boston Children Centre, Macheo Children Centre, Asante, Seeds in his Garden, Watoto en Grapevine. We vroegen Bushcamp-deelnemer Saïd om zijn foto's te delen en Fokelien om een portret te maken van een Bushcamp deelnemer: Nel. Nel van Dijk vormt al jaren een team met Ariane Swinkels; zij runnen samen een ‘boutique’ op Bushcamp waar gedoneerde goodies worden verdeeld. Nel begeleidt bovendien een aantal Bushcamp kinderen. Wie is Nel en wat houdt haar en haar vriend bezig buiten Bushcamp?
Wie ben je?
“Ik ben Nel en vlieg bijna 40 jaar waarvan de meeste tijd vast Europa”. Ik heb met Nelleke van Dijk en haar vriend Cornie Sturing afgesproken bij Grand café Barrera op het Rapenburg in Leiden. Nel woont in Heemstede en Cor in Assen en zij hebben elkaar ontmoet op een reis naar Stonehenge. Mede dankzij gemeenschappelijke interesses als hulp bieden in Kenia, oude sloepen en whisky sloeg niet veel later de vonk over. Inmiddels zijn zij twee jaar samen, onlangs in Kenia geweest en hebben zij een historische woontjalk gekocht waarop zij binnenkort gaan samenwonen.
Wat doe je?
Nel gaat elk jaar mee op Bushcamp, is zeer actief met de ‘goodies’ en lanceert regelmatig inzamelingsacties. Naast donateur van Wings of Support, hebben zij en Cor ook samen 12 sponsorkinderen in Kenia. Sinds haar eerste Bushcamp sponsort Nel drie meisjes met wie zij daar goed contact had. Zij sponsort hen nu zeven jaar. Later kwam Shelvin erbij en dat is een bijzonder verhaal.
Hartproblemen
Een aantal jaren geleden hoorde Nel op Bushcamp dat er een jongetje was achtergebleven op Boston Children Centre, zijn school in Nairobi, vanwege hartproblemen. Nel mailde haar netwerk voor financiële hulp en haalde een paar duizend euro op. Sjef, gepensioneerd KLM-bedrijfsarts en vervolgens Bushcamp-dokter, regelde dat Shelvin 300 km verderop tegen kostprijs geopereerd kon worden. De directeur van de school bracht hem en gaf gelijk bloed. Tijdens de operatie bleek het veel erger te zijn; zijn aderen en slagaderen waren omgedraaid. Dit is een aangeboren afwijking. In Nederland wordt dat onmiddellijk na de geboorte verholpen maar Shelvin was inmiddels al 12 jaar. Maar alles is goed gekomen; Shelvin kan weliswaar niet voetballen maar is superslim, doet het inmiddels heel goed in klas 3 op highschool en wil dokter worden om anderen te helpen zoals hij is geholpen.
Eerste liefde
Cor zijn eerste liefde wat betreft de hulpverlening was Roemenië en de Roma. Hij zamelde spullen in voor hen maar kreeg zoveel binnen dat hij de stichting Krivoro (Kringloop voor Roemenië) oprichtte en een kringloopwinkel, de Kiekshop, in Assen begon. Daar verkocht hij de spullen en stuurde toen het geld naar Roemenië. “Beter, want het geeft de mensen daar meer verantwoordelijkheid en stimuleert de economie”. Later verschoof zijn aandacht wat meer naar Kenia. Hij vindt de mensen daar gemotiveerder om wat van hun leven te maken. Nu betaalt Cor uit zijn stichting bijvoorbeeld het fruit en de groente voor drie weeshuizen van Blessed Generation.
“Altruïsme, dat je mensen wilt helpen, zit in je” - Cor
De Kiekshop krijgt veel oude computers binnen en Chris, een vrijwilliger van 70+, sleutelt van allerlei oude onderdelen goed werkende computers in elkaar. Inmiddels staan er twintig op Boston High School. Afgelopen maart zijn Nel en Cor twee weken in Kenia geweest en hebben Chris meegenomen. Chris en Cor hebben de computers geïnstalleerd, wat computerles gegeven en uitgelegd hoe simpele problemen op te lossen en kleine dingen te repareren. Het feit dat je computerles kunt krijgen op Boston High School maakt het een zeer speciale en populaire school in krottenwijk Matopeni. Hierdoor komen er meer betalende leerlingen waardoor de school ook weer meer (kans-)arme leerlingen onderwijs en onderdak kan bieden. Terwijl de mannen met de computers bezig waren, deed Nel ‘creabea’ met de kleintjes.

Shelvin (l) & Nel (r)
Wat is je motivatie?
Toen Nel nog intercontinentaal vloog, was Johannesburg haar favoriete bestemming. Ze ging een keer met iemand mee naar een krottenwijk wat veel indruk maakte. Goodies is ook op haar pad gekomen. Als ze niet vliegt, is Nel er continu mee bezig en zit zij voortdurend in het Wings of Support depot. Cor heeft inmiddels zijn kiekshop overgedragen aan zijn neefje maar als hij bij Nel, zijn eigen kringloopmeisje, is, lijkt het alsof hij er nog midden in zit. Verder krijgt Nel van diverse kringloopwinkels in Haarlem bruikbare spullen voor WOS. Vooral veel kleding, schoenen, knuffels en speelgoed. Nel haar moeder, inmiddels 87, breit vol liefde de mooiste poppen voor de kinderen onder het huismerk ‘with love from oma’.
“... Structurele hulp zoals Wings of Support doet, zet meer zoden aan de dijk” - Cor
Little black Cornie
Cor: “Altruïsme, dat je mensen wilt helpen, zit in je. Roemenië kwam op mijn pad en ik voelde … dit is wat ik wil, dit is waar mijn hart ligt”. Je blik verandert, je leert ervan, je gaat anders naar de wereld kijken; toen hij voor het eerst terugkwam uit Roemenië wilde hij geen sinterklaas meer vieren. Inmiddels kan hij de dingen redelijk scheiden: daar is daar en hier is hier. Individuen genoeg die hulp nodig hebben en structurele hulp zoals WOS doet, zet meer zoden aan de dijk. Maar dat er een little black Cornie rondloopt, vindt hij toch wel mooi.

