WOSwijs blog | september 2020, nr. 2

Ruby & Bram
dubbelinterview bestuursleden communicatie van Wings of Support

Door Nina Smiljanic
Bram Snel en Ruby Kooter gaan in gesprek over het heden, verleden en de toekomst van Wings of Support. Waar stond Wings of Support (WoS) 7 jaar geleden en waar staat WoS óver 7 jaar? Duurzaamheid speelt zowel in het gesprek als hun leven een belangrijke rol. Bram en Ruby hebben een aantal vragen voor elkaar geformuleerd en spreken met elkaar over de combinatie van hun baan bij KLM en het vrijwilligerswerk wat zij voor Wings of Support doen.
Ruby: “Wie is Bram eigenlijk?”
Bram: “Ik ben niet per se iemand die graag in de schijnwerpers staat, behalve toen ik 8 was. Toen heb ik de playbackshow gewonnen als Ciske de Rat. Verder ben ik eerder het tegenovergestelde. Op de achtergrond kan ik beter. Die rol nam ik vaak ook aan.” R: “Wat vind je daar fijn aan?” B: “Dat is mijn persoonlijkheid, denk ik, en opvoeding. Dat is een goed bruggetje: ik ben bij Wings of Support ook niet direct als bestuurslid begonnen. Zeven jaar geleden was dat. Destijds ben ik op een klusreis van Martinair mee geweest en toen ben ik met Wings of Support in aanraking gekomen. Volgens mij heb ik toen wel eens een lullige opmerking gemaakt dat Facebook er niet uitzag ofzo. Een oud-collega vroeg of ik dat niet eens kon gaan doen en vanaf dat moment heeft het nog een tijdje geduurd voordat Wings of Support daadwerkelijk op social media ging. In die tijd moest dat langs de raad van toezicht en die gaven niet direct goedkeuring om klachten te voorkomen.”
R: “Dat klinkt als de prehistorie, grappig om te beseffen dat social media in die tijd nog niet zo belangrijk was voor organisaties. Ik wilde ook aan je vragen, waar heb jij de meeste invloed op gehad in jouw tijd bij Wings of Support?” B: “Een formele samenwerkingsvorm met KLM vind ik belangrijk. Uiteindelijk is dit het huidige partnership met KLM geworden. Een mijlpaal in het volwassen worden voor Wings of Support. En toen ik begon ging er nog niks digitaal, we hadden zelfs nog een papieren blaadje wat uiteindelijk is geëvolueerd vanuit een knipselkrantje. Ook was er nog geen social media, niemand had foto’s en iedereen werkte enkel met Word. Waar ik denk ik de meeste invloed op heb gehad, is de verschuiving naar digitaal. Het digitale magazine, online op social en de media- en beeldbank.”
R: ”De digitale transformatie van Bram. En heb je de stichting zelf zien veranderen of is dat meer de communicatie en de uiting naar buiten?” B: “Ik heb de stichting zelf zien veranderen. In 2013 heeft Wings of Support een imago-onderzoek gedaan. Daaruit bleek dat WoS voornamelijk bekend was in het slepen van koffers en dat soort dingen. Niemand kon vertellen wat Wings of Support nou eigenlijk precies deed. Naar aanleiding van dit onderzoek hebben we de huisstijl en communicatie aangepast. Ook zijn mensen digitaal gaan communiceren, waardoor er sneller geschakeld kon worden. Er is daarna echt veel veranderd. We zijn veel zichtbaarder geworden. Vóór deze digitale transformatie ging het nog op de ouderwetse manier. Stel je kende iemand bij het Haarlemmer Dagblad, schreef je daar een stukje voor en dat was het. Maar nu is het doel om wereldberoemd te worden in de Nederlandse luchtvaart met als belangrijke doelgroep: KLM’ers. Hier staat Wings of Support voor. Wel bestaat er nog een groot verschil per divisie. Wings of Support is wereldberoemd binnen Inflight, maar (nog) niet daarbuiten. Het belangrijkste vond ik dat mensen niet konden vertellen wat WoS deed, dat vind ik heel erg. Ik hoop dat dat nu anders is. En jij Ruby, hoe ben jij in aanraking gekomen met Wings of Support?”
R: ”Ik ben zelf op zoek gegaan. Ik heb een achtergrond in mensen- en vluchtelingenrecht en vind rechtvaardigheid en het hebben van gelijke kansen heel belangrijk. Voordat ik ging solliciteren bij KLM wilde ik graag weten waar KLM nog meer voor staat en wat zij doen qua maatschappelijke initiatieven. Via KLM Takes Care, echt door te zoeken, ben ik in aanraking gekomen met Wings of Support.” B: “Over duurzaamheid gesproken, wat ik heel tof vind is ‘3 Op Reis’. Als er één vervuilend tv-programma is, dan is dat een reisprogramma. Zij hebben gezegd: ja, wij zijn een reisprogramma, máár wij gaan het nu anders aanpakken, wij gaan de helft dichter bij huis schieten en wij worden transparant. Ze laten zien aan hun kijkers hoeveel CO2 en fijnstof ze uitstoten. Dan ziet iedereen hoe vervuilend je bent met als doel de uitstoot langzaamaan te verminderen. Iedereen weet dat reizen vervuilend is maar op die manier word je wel bewust van hoe dat werkt. Ik denk dat KLM en Wings of Support dat ook zouden kunnen doen. Maar je hebt er wel lef voor nodig. En dat je bijvoorbeeld daartegenover een lokaal zonnepanelen project opzet.” Meer lezen over de groene koers? Zie deze link.
R: “We moeten ook niet de sociaal-culturele benefits van reizen vergeten. Hoe dat mensen vrijer en opener maakt naar andere culturen. Verder pleit ik helemaal niet voor meer vliegbeweging, maar dat als je vliegt dat je het met een duurzame airline zoals KLM doet. Ik vind het interessant, dit soort maatschappelijke discussies en ook hoe deze verandering teweeg kunnen brengen. Zoals bijvoorbeeld in ons bestuur. Iedereen wil vooruit, we merken dat de wereld aan het veranderen is en hoe past de stichting daarin.”
B: “Wat heeft Corona bij jou veranderd?” R: “In mijn persoonlijk leven heeft Corona niet superveel impact gehad, afgezien van het feit dat ik halsoverkop terug moest verhuizen van Dubai naar Amsterdam, waar ik voor mijn traineeship bij KLM een opdracht deed. Het was even stil maar daarna ging ik weer net zo hard door, dat past ook bij mij. In de wereld is het bittere ellende en voor ons bedrijf ook. Maar ik hoop dat het toch een positieve impact kan hebben. Zoals bijvoorbeeld het vaker thuiswerken, dat vind ik een goede verandering. Voor de luchtvaart hoop ik dat we wat minder massaal gaan vliegen en meer naar mooie reizen toegaan. De kwaliteit terughalen, dus doorgaan met het verminderen van uitstoot zoals nu noodgedwongen gebeurt. Bijvoorbeeld door duurzame samenwerkingsverbanden. Wat dat betreft ben ik een beetje een dromer en idealist. Het glas is altijd halfvol. Maar ik heb de hoop op een positieve turn van corona. In het algemeen. En voor onze stichting denk ik ook. Onze hele huishouding verandert. De aanwas van projecten is veel minder en de focus ligt op noodhulp. Wij hebben heel veel expertise en specialisme in huis maar niet op dit onderwerp. Dus je wordt gereset. Maar ik denk dat het ook wel uitnodigt tot bezinning. En Bram, wat is nou een project waar jij erg trots op bent?” B: “Een project waar ik trots op ben is het project van Martine, Jura en Manon in Kaapstad: 7de Laan. Ik heb ook veel met Kaapstad en heb het project bezocht. Het project, opgezet in 2015, is begonnen met een gaarkeuken. De keuken werd een onderdak waar mensen samen konden komen en inmiddels is de gaarkeuken uitgegroeid tot een soort buurthuis wat energie ontvangt van onafhankelijke aquaponics en zonnepanelen. In de laatste fase is er ook een preventief programma opgezet om geweld tegen te gaan. De vraag hierbij is altijd hoeveel impact iets heeft, maar dit schijnt heel veel impact te hebben gehad. Het zijn dus niet alleen maar keukentjes en koelkasten, maar juist de structurele dingen die impact maken. Anderzijds is dit ook weer een discussie binnen Wings of Support, namelijk hoeveel geld geef je uit per kind en wat is daadwerkelijk de impact en het effect op de kinderen.”
R: “Cool! Klinkt als een mooi, langdurig project, waar gaat jouw voorkeur naar uit betreft de lengte van een project?” B: “Dat is een interne discussie. Aan de ene kant wil je mensen niet te afhankelijk maken van Wings of Support. Maar aan de andere kant wil je graag een duurzame relatie. Ik denk dat het ook verschilt per project en per werelddeel. Afrika is anders dan Azië en het is belangrijk om goed te luisteren wat daar lokaal wordt gevraagd. Zo hebben wij ook projectcoördinatoren die bijvoorbeeld voornamelijk in Tanzania of Brazilië werken, ik vind dat heel goed. Verder vind ik dat een project ook minder succesvol mag zijn, want wat is succes? Projecten worden lokaal opgezet en dat is een learning curve. Een ander project waar ik ook trots op ben: een hele tijd geleden is er een project geweest waar ze voor een schoolbus gingen kijken. Het werd een lastige klus dus wat ze hebben gedaan is een school ín de bus gemaakt. Op weg naar de kinderen in plaats van andersom. Dat zijn van die kleine dingen. Dat is het romantische van Wings of Support. Kleine, lokale initiatieven. Duurzaamheid, denk je dat het iets blijvends is?”
R: “Dat is inherent aan het woord. Ik denk van wel en het is er ook altijd geweest in een bepaalde vorm. Want iedereen wil duurzaam impact maken. Maar de kijk hierop is nieuw. Zoals bijvoorbeeld bij WoS: het weeshuisbeleid. Niemand is ooit met slechte bedoelingen weeshuizen gaan supporten, maar door onderzoek en kennis kom je tot nieuwe inzichten. En dat vind ik een mooi voorbeeld van duurzaamheid. ” Meer achtergrond over het kinderopvang beleid lees je via deze link. B: “Onze missie en visie passen ook heel duidelijk in deze tijd. We willen promoten dat kinderen opgevangen worden in familieomstandigheden en daar moet dus beleid voor zijn. We steunen lokale initiatieven, daarom geloof ik er ook in. Hoe zie jij dat voor je, stel je blijft nog 7 jaar bij Wings of Support, wat ga jij dan vertellen wat je allemaal hebt meegemaakt?”
R: “Even in mijn glazen bol kijken… Ik zou het heel gaaf vinden als we verder gaan met duurzaamheid en dat dat duidelijk gedragen wordt. Daar zijn we nu als bestuur ook mee bezig. De kracht van het huidige bestuur is ook dat we heel gemêleerd zijn. Qua persoonlijkheden. Alle hoeken, alle emoties kunnen we tackelen. En dat over een tijd helder zou zijn voor iedereen binnen de stichting wat onze ambities zijn, wat het betekent en waarom we erin geloven. Het doel wat we nastreven is een heel duurzaam doel, namelijk: kwaliteit van leven voor kinderen op lange termijn verbeteren. Dus als we het hebben over duurzaamheid binnen WoS is dat qua doel niet een gigantische switch, maar meer het finetunen van sommige aspecten. Ik hoop ook dat ik een rol kan spelen in de crisis die nu speelt en dat we die overleven en daar alleen maar sterker uit komen. Ook wil ik iets meer invulling geven aan het partnership met KLM en kijken waar we elkaar kunnen helpen en ondersteunen. Ook zou ik het tof vinden als de banden met KLM’ers buiten Nederland versterkt kunnen worden. Dus dat we er echt een netwerk van gaan maken. Dat als KLM’ers die gestationeerd zijn in Singapore of India aan een goed initiatief denken, dat ze ons bellen. Én nog meer bekendheid van Wings of Support onder grondpersoneel.“ B: “Allemaal onderwerpen waar je nu mee bezig bent!”
R: “Ja, en wat ik een mooi overkoepelend thema binnen WoS vind, is de verbinding van verschillende divisies met elkaar. Wij hebben als trainees de luxe dat je verschillende divisies ziet, maar alsnog krijg je een heel groot gedeelte niet mee. Ik vind dat ook een mooi gevolg van Wings of Support, dat het verbindt.”
Ruby Kooter
Werd geboren op 28 december 1992 in Haarlem Studeerde Rechten & Internationale betrekkingen in Amsterdam, Leiden en Kaapstad Komt tot rust op 18 meter onder water tijdens scubaduiken en yoga (wel rond zeeniveau) Is corporate managementtrainee bij KLM, nu operationeel leidinggevende bij KLM Cargo Woont samen in Amsterdam
Ruby & Bram
Interview in Amsterdam-West bij de filmhallen. Op afstand - want safety first - uiteraard
Bram Snel
Werd geboren op 7 augustus 1977 in Bekasi, Indonesië Studeerde International Business Studies & Business Logistics in Maastricht en Amsterdam Houdt van wedding crashen, festivals, koken en het bouwen van zijn eigen houten sloep Is Operations Research Consultant bij Air France KLM Martinair Cargo Woont samen in Amsterdam
In vogelvlucht :
Acht jaar communicatie bij Wings of Support