‘Kaapstad het tweede thuis van Brownies & Downies'
door Astrid Vink

WOSwijs blog september 2018 | Anne Riemke Prins

Lihle & Mahle bedienen twee klanten op hun eerste dag bij Brownies & Downies


Wendy Vermeulen is nog maar 22 jaar wanneer ze 22.000 kilometer van huis haar eigen zaak begint. De bakkersdochter opende een paar jaar geleden een vestiging van Brownies & Downies in Kaapstad. En dat is niet zomaar iets, want de onderneming is in Zuid-Afrika enorm vernieuwend.


Op zeer jonge leeftijd vertrekt Wendy naar Zuid- Africa om stage te lopen voor haar opleiding in de sociaal-maatschappelijke sector. Dat doet ze onder meer bij een project met verstandelijk beperkten. Daar ondekt ze dat er, in tegenstelling tot in Nederland, helemaal niets is geregeld voor deze groep mensen. Vanuit een diepere motivatie iets voor deze groep te betekenen en met steun van haar ondernemende vader Bas, opent zij een vestiging van Brownies & Downies in het centrum van Kaapstad (Shop 7, 2 Long Street).


In de Lunchroom leidt zij jongeren met een beperking op om in de horeca te werken. Met veel geduld, humor en passie leert zij hen hoe ze moeten bakken, mooie koffies kunnen maken en zelf, met een grote glimlach, klanten kunnen bedienen."Onze zoon fleurt helemaal op door elke

dag op pad te gaan en iets te leren"


Opleidingsplaatsen


Wendy werkt tevens voor haar eigen stichting "Our Second Home" Jongeren die in aanmerking willen komen voor een opleidingsplek worden hier eerst gescreend. Want je hebt beperkingen en beperking. Wendy kijkt wat ze kunnen en waar ze het beste kunnen worden ingedeeld. Want naast de lunchroom zijn er nog meer opleidingsplaatsen. Zo is er de Veraschool. Dit is een school voor kinderen met een beperking waar ze praktijkervaring kunnen opdoen. Hier leer je dagelijks hoe je brood moet bakken.


Wanneer je als jongere in de opleiding zit, is het niet de bedoeling dat je dat voor langere tijd blijft doen. Na ongeveer een half jaar bij Brownies & Downies heeft de jongere alle facetten van de horeca doorlopen en is het tijd voor een nieuwe uitdaging, bijvoorbeeld werken in een supermarkt.


Veel ouders zijn enthousiast over de projecten en melden hun kinderen aan: "Onze zoon fleurt helemaal op door elke dag op pad te gaan en iets te leren. Hij is in een half jaar tijd enorm gegroeid. Dit hadden wij nooit voor mogelijk gehouden."


Bas (l) & Wendy (r) Vermeulen.

Een trotse vader en dochter samen met een aantal van hun leerlingen op de openingsdag

Een groot succes, maar ook een grote uitdaging. Want er is veel wet- en regelgeving om rekening mee te houden. Daarnaast willen of kunnen sommige ouders de opleidingskosten niet betalen en wordt de huur van het pand waar Brownies & Downies is gevestigd steeds hoger. En omdat haar eigen verblijfsvergunning binnenkort ook nog afloopt, loopt de spanning op.


Wings of support ging de afgelopen twee jaar regelmatig op bezoek en steunt de stichting onder andere door het betalen van het salaris van een maatschappelijk werkster die de jongeren begeleidt op de werkplek en daarbuiten.

Brownie eten in Kaapstad?

Brownies & Downies is te vinden op het volgende adres:


Shop 7, 2 Long Street, Cape Town, South Africa